Kupujete apartmán? Aké má nevýhody oproti bytu?

V posledných rokoch sme zaznamenali nový trend vo viacerých novostavbách, čoraz viac sa pri developerských projektoch stretávame s pojmom apartmán. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že apartmán môže poskytnúť majiteľovi exkluzívnejšie bývanie, v skutočnosti má oproti klasickému bytu viac nevýhod ako výhod.

Prečo developeri ponúkajú apartmány?

Územný plán vyžaduje, aby bol dosiahnutý určitý pomer medzi bytovými a nebytovými priestormi. Často sa stretávame, že realitní makléri klienta pri predaji presviedčajú, že apartmán je v skutočnosti to isté ako byt. Nie je tak, jedná sa práve naopak o nebytový priestor. Stavebný zákon, katastrálny zákon a ani územný plán nepoznajú pojem apartmán. Dôvodov, prečo stavebníci ponúkajú apartmány je viac.

Svetlotechnický posudok

Keď developer žiada stavebný úrad o vydanie stavebného povolenia, jedným z podkladov, ktoré musí doložiť je svetlotechnický posudok. Laicky povedané, ak má byť priestor klasifikovaný ako byt, svetlotechnik v posudku musí potvrdiť, či do priestoru vniká dostatočné množstvo svetla aby bolo možné priestor užívať na bývanie. Takmer v každom bytovom dome vzniknú miesta, ktoré sú zatienené okolitou zástavbou a do priestorov tak svieti svetlo iba pár hodín denne, prípadne vôbec. Takýto priestor sa teda nedá charakterizovať ako bytový ale naopak, jedná sa ako sme už spomenuli o nebytový priestor.

Ekonomický rozmer

Pre stavebníkov je výhodnejšie priestory predávať na bývanie ako ich predávať alebo prenajímať na podnikanie. Ak do priestoru vniká svetlo povedzme o hodinu menej ako stanovuje norma, tieto nebytové priestory stavebníci označujú ako apartmán alebo ateliér.

Ďalší dôvod, prečo sú novostavby plné apartmánov je aj ten, lebo tie sa v rámci našich pravidiel považujú za službu a nie bývanie. Pre developera to znamená nižší počet  parkovacích miest, ktoré musí zabezpečiť. Pri bytoch je nutné v projekte poskytnúť počet parkovaích miest závislý od počtu a veľkosti jednotlivých bytov. V prípade apartmánov to však neplatí, je jedno, či sa jedná o 40m2 alebo 150m2.

Je možné nahlásiť si v apartmáne trvalý pobyt?

Do katastra sa apartmán zapisuje ako byt, čiže vec určená na bývanie. Z toho vyplýva, že v apartmáne si môžeme nahlásiť trvalý pobyt.

Problém s vybavením hypotéky?

Problém môže nastať pri vybavovaní hypotekárneho úveru.

Aj keď na liste vlastníctva je apartmán evidovaný ako byt, pri vybavovaní hypotekárneho úveru ho v banke ako byt nemusia posudzovať. Jedným z podkladov pre schválenie hypotekárneho úveru je aj vypracovanie znaleckého posudku. Znalec si vyžiada okrem projektovej dokumentácie aj stavebné povolenie, respektíve kolaudačné rozhodnutie. V oboch prípadoch však bude banke zrejmé, že sa jedná o nebytový priestor a nie o byt. Keďže je hypotekárny úver primárne určený na prefinancovanie bývania, banka sa tak veľmi pravdepodobne rozhodne, že vám hypotéku neschváli.

S kúpou apartmánu teda navždy ostane otvorená otázka pre majiteľa, či sa neobjaví pri jeho ďalšom predaji komplikácia pri prefinancovaní. Dnes banky financujú aj apartmány ale to iba v určitých oblastiach ako napríklad v Bratislave. Ak sa to o pár rokov neskôr zmení, apartmány budú v značnej nevýhode oproti bytom. Prečítajte si aj náš článok Ako neprísť pri kúpe alebo predaji nehnuteľnosti o peniaze.

Máte záujem o naše právne služby?

Kontaktujte nás

Kontaktný formulár

Mobil

+421 915 046 749 (8-18 h Po-Pia)

Adresa

AKMV advokátska kancelária s. r. o. Pluhová 17, 831 03 Bratislava Slovenská republika
IČO:47 095 652 IČ DPH:SK 2023819710

Otázky z poradne

Zlúčenie či vyčlenenie pozemkov – parciel

Mám spoluvlastnícky podiel na viacerých parcelách, ktoré ale tvoria jeden súvislý pozemok. Chcela by som vyčleniť svoju časť z týchto parciel...

PREČÍTAŤ ODPOVEĎ

Spoločenstvo vlastníkov bytov

Môže založiť spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov napr. 2/3-nová väčšina vlastníkov (v našom prípade 6) bez vedomia ostatných vlastníkov (3)?

PREČÍTAŤ ODPOVEĎ

Kedy sa platí daň za nehnuteľnosť?

Daň z nehnuteľností platí osoba, ktorá je daňovníkom dane z nehnuteľností a vlastní nehnuteľnosť, ktorá je predmetom dane z nehnuteľností a osoba, ktorá je vlastníkom...

PREČÍTAŤ ODPOVEĎ
Zobraziť všetky z rovnakej kategórie